Frans van Straaten (NL)

De bronzen beelden van Frans van Straaten vinden hun oorsprong in Kracht en Beweging. Het idee voor een nieuw beeld ontstaat veelal door een gevoel dat wordt opgeroepen door een gebeurtenis of prikkel van buitenaf. Frans start eerst met een armatuur van metaal, waarmee hij in de ruimte op zoek gaat naar lijnen en verhoudingen. Als hij tevreden is over het globale ontwerp, de spanning in de drie dimensionale ruimte, kan het boetseren met plasticine, een soort klei, beginnen en krijgt het beeld steeds meer vorm en gestalte. Tot in de kleinste details wordt het beeld uitgewerkt, totdat het kleimodel zijn definitieve vorm heeft. 

Trappen des leven

In mijn zoektocht naar een nieuwe vormtaal, kwam een oude interesse naar boven; ik ben al jaren gefascineerd door trappen. In huizen, in hallen, trappenhuizen, in kastelen en kerken, noem maar op. In kleine bergdorpjes of oude ruïnes, geheimzinnige tempels en piramides. Ze staan voor mij als symbool voor het leven: trede voor trede stijg je hoger en hoger met meer zicht over de wereld om je heen. Niet altijd vloeiend of rechtdoor, soms een splitsing of misschien toch een paar treden terug. Een filosofische contemplatieve benadering van de weg, die we kunnen bewandelen. 

Op een speelse en spontane manier heb ik een serie nieuwe beelden in brons gemaakt. Unieke trappen, die allen hun eigen vorm hebben. De weg of het pad wordt verbeeld door een voortschrijdende lezende dame. De trappen zijn gegoten bij Nederlandse bronsgieterijen en door mezelf gelast, afgewerkt en gepatineerd. Elk bronzen beeld heeft zo zijn eigen unieke karakter.